odżywianie się

Z roku na rok coraz większa część społeczeństwa zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. Analizujemy etykiety, przyglądamy się pochodzeniu produktów i ich właściwościom odżywczym. Choć w Polsce otwierają się kolejne sklepy z ekologiczną żywnością, często zakupy w nich wiążą się ze stosunkowo dużymi wydatkami. Zarówno lokalnie, jak i online pojawiają się jednak miejsca, które łączą rolników, właścicieli sadów, pasiek, plantatorów czy po prostu przetwórców żywności, oferujących zdrowe produkty, przystępne cenowo. Gdzie można ich znaleźć?

Według wyników opracowania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, 60 proc. respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień, a 47 proc. zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Nie w każdym aspekcie jest to jednak widoczne – w obszarze dań gotowych najczęściej Polacy wybierają m.in. pizzę oraz pierogi.

W badaniu CBOS „Jak zdrowo odżywiają się Polacy” – na pytanie o działania, które w największym stopniu przyczyniają się do poprawy zdrowia ludzi – niemal połowa ankietowanych wymieniła zdrowe odżywianie. Drugi wynik zajęło regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych, sportu. Zdecydowana większość badanych (80 proc.) wg danych zebranych przez CBOS jest przekonana, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo. Jedynie 17 proc. respondentów twierdzi, że ich dieta jest niezdrowa, a 3 proc. nie jest w stanie tego określić.

Zwiększający się popyt na wysokiej jakości żywność coraz częściej zachęca rolników, właścicieli sadów i producentów do oferowania swoich produktów zainteresowanym, poszerzania oferty oraz promowania własnej działalności w internecie. Coraz więcej producentów oferuje zdrową i świeżą żywność, bez wzmacniaczy smaku.

Regionalizm pełną parą

Rolnicy często prowadzą działalnością opartą na rodzinnych tradycjach, kontynuowanych przez kolejne pokolenia. Kupując bezpośrednio od nich, można wesprzeć lokalne biznesy, a jednocześnie mieć pewność, że produkty będą wysokiej jakości. Producenci zwracają baczniejszą uwagę na naturalność, ekologiczność i bezpieczeństwo, a także przedstawienie własnej działalności w oparciu o produkty regionalne. Lokalni producenci podkreślają również właściwości prozdrowotne oferowanej żywności – np. miodów.

Każdy region słynie z innych produktów. Przykładem jest województwo lubelskie i okolice powiatu kraśnickiego, w którym króluje uprawa malin – to tam jest najwięcej plantacji tych owoców w Polsce, a ceny skupu cały czas wzrastają. Ze względu na popularność malin na Lubelszczyźnie, w tamtym regionie za pośrednictwem serwisu ogłoszeniowego OLX można zakupić m.in. sadzonki, świeże owoce na wagę oraz naturalne soki z malin. W województwie Lubelskim, podobnie jak m.in. na Podlasiu, w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach, na szeroką skalę odbywa się produkcja miodu – producenci oferują miody najwyższej jakości, wyprodukowane we własnych pasiekach – wielokwiatowe, gryczane, faceliowe i wiele innych rodzajów.

Jak w 2020 r. podawał Główny Urząd Statystyczny w opracowaniu „Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019”, Mazowsze jest na pierwszym miejscu pod względem powierzchni sadów. Gospodarstwa sadownicze oferują m.in. powidła, soki, galaretki i przetwory z własnych owoców – popularne są też dżemy, syropy, konfitury. Sadownicy sprzedają również przeróżne odmiany jabłek, gruszek i śliwek, a do łask wracają stare, polskie odmiany.

Dodaj komentarz